ÖVN 2hp Individuell inlämning av slutrapport från arbete med kursens projektuppgifter
- Inlämningsdatum 12 okt 2018 av 23.59
- Poäng 0
- Lämnar in en filuppladdning
- Tillgänglig 5 okt 2018 kl 0:00–31 jan 2019 kl 23.59 4 månader
Läs den kursiva texten
AVSLUTANDE INDIVIDUELL UPPGIFT
syftet med uppgiften är att Du samlar upp vad ni gjort tillsammans, lär inför tentan av att se igenom de tidigare gruppinlämningarna, och skriver några korta reflektioner om Ditt lärande av projektuppgiften, gärna med kommentarer vad kunde gjorts på annat eller bättre sätt i hur uppgifterna är planerade och formulerade
SKAPA ett dokument med rubriker 1-10 nedan
Kopiera in gruppens inlämningar för uppgifter #1-#6 under rubrik ’7 Metod och Resultat’
FÖRSÄTTSBLAD med datum, titel, kursnamn, kursmoment ÖVN 2hp (endast slutrapport)
1 Sammanfattning - frivilligt
2 Innehållsförteckning
Inledning - frivilligt
3 Problemformulering och målsättning - rubrik
Vad är projektuppgiften, i vilken kurs, vilka lärandemål relaterar projektuppgiften till ?
4 Avgräsningar - rubrik
Här kan du skriva om någon viktig omständighet påverkar så att du behöver begränsa din studie, ditt arbete. Är det inget annat att skriva, så är tid en viktig begränsning
5 Författarnas bidrag till examensarbetet - rubrik
Beskriv vilken del av arbetet som du själv har gjort, och vad du har fått hjälp med t.ex. av kollegor. Har arbetet bakom rapporten utförts av fler studenter ska de enskilda författarnas namn och ca andel % redogöras för. En uppgift jämnt fördelad på fyra personer är ca 25% var.
6 Teori och bakgrund – rubrik, frivilligt att ta med
Om Du vill kopppla till kursbokens kapitel, så Gör ett lämpligt urval av ämnets teori ur kurslitteratur eller ur en artikel och återge det urvalet med citattecken och/eller egna ord. Det sätter in arbetet i ett större sammanhang och ger en bakgrund i ämnet. Det ger en bild av den teoribildning och andras resultat som arbetet bygger vidare på.
Referenser och källförteckning är ett krav
Sannolikt har källor nämnts i veckoinlämningar och i så fall behöver inget nämnas här.
7 Metod och Resultat -rubrik
Med lösningsmetoder menas hur man valt att lösa den problemställning som arbetet ska lösa eller analysera, dvs. vägen från problem till lösning. Metoder ska vara utformade så att de kan prövas, granskas och eventuellt upprepas av andra.
Främst är relevant för kursen, med hänsyn till begränsad tid, ’litteraturstudie’ (ur kursbok, annan litteratur eller artikel I tidningen eller på webben) och ’fallstudie’, som är en beskrivning av hur t.ex ett företag, en individ eller en organisation agerar i den frågeställning som ska besvaras.
Andra mer omfattande metoder, som är möjliga, men troligen inte aktuella pga begränsad tid, är ’kartläggning’ av hur flera individer/företag gör och ’klassificering’, ’enkät’/survey, ’experiment’ och ’test’, ’simulering’ av en modell, utveckla och testa en prototyp eller bygga en konstruktion.
Resultat - rubrik
Resultat för projektuppgift 1 (gruppens inlämning kopierad rakt av)
Resultat för projektuppgift 2 (samma osv)
Resultat för projektuppgift 3
Resultat för projektuppgift 4
Resultat för projektuppgift 5
Resultat för projektuppgift 6
8 Analys och diskussion – rubrik
A Beskriv kortfattat Ditt eget lärande för respektive uppgift 1-6, dvs skriv något kort om vad Du lärde av arbetet med just den uppgiften. Gärna med synpunkter på vad inte är eller är bra eller kan förbättras med respektive deluppgift.
Eller om helhet med kursmoment
B frivilligt tillägg
Här tolkas, analyseras, utvärderas resultat för respektive projektuppgift
Granska resultat kritiskt, fanns alternative resultat, finns styrkor och svagheter med resultaten ?
Diskutera dvs utvärdera metoder som använts, kanske kritiskt ta upp om det funnits alternativa metoder att använda. Värdera vad kunde gjort på annat sätt för bättre resultat, bättre lärande.
Om det är lämpligt sätt t.ex resultaten i ett större samhällssammanhang, t.ex samhällsekonomiskt eller ur hållbar utveckling.
Det är också relevant att jämföra om resultaten (av t.ex fallstudie) överensstämmer med teori.
Förmågan att analysera, bedöma, bemöta, förbättra och producera argument är själva kärnan i all akademisk kunskapsbildning. Det är därför viktigt att ärligt och tydligt redovisa sin argumentation. Om vissa mål inte uppfylldes, analysera och diskutera detta.
9 Slutsatser - rubrik
Här beskrivs, kortfattat, arbetets/projektuppgiftens nytta och värde som bidrag till egen kompetens, och kunskap inom området, relaterat till problemformuleringen och lärandemålet som arbetet/projektuppgiften inleddes med under rubrik 1.1.
Slutsatsen blickar framåt; finns det råd till kommande studenter som ska göra samma arbete och utveckla kunskap med liknande uppgifter och lärandemål, eller till den som formulerar lärandemål och projektuppgifter som ligger till grund för arbetet. Värdera gärna vad kursen kunde gjort på annat bättre sätt.
10 Källförteckning - rubrik
Frivilligt att nämna källor även här. Står de med i gruppens veckoinlämningar som kopierats in rubrik 7, så behöver inte källor stå med här också
Referenser till tryckta, elektroniska och muntliga källor ska anges löpande i texten i rapporten. Webbkällor ska innehålla datum för länken.
Källor ska anges för att styrka påståenden och slutsatser som baseras på tidigare arbeten och publikationer. Allmänna hänvisningar eller underförstådda antaganden om ”sådant som alla vet” accepteras inte utan måste styrkas med referenser till vetenskapliga källor, officiella standarder eller på annat sätt. En läsare ska med ledning av källförteckningen på egen hand kunna granska och värdera ditt arbete (källkritik).
Referenser kan sammanfattningsvis användas till
att tydligt skilja på ditt bidrag och andras arbeten som använts
att inte göra anspråk på resultatet av andra arbete
att visa hur arbetet är relaterat till tidigare resultat och teknikområdet i stort
att visa den vetenskapliga grund som arbetet vilar på och kopplingen till aktuell forskning
att styrka dina antaganden
att ge läsaren möjlighet att granska dina resultat
Observera att kopiera in en text utan att ange dess källa betraktas som plagiat och därmed allvarligt fusk.
En källförteckning (lista över referenser) upprättas i slutet av rapporten för att ge läsaren en samlad upplysning om samtliga källor som du refererar, citerar eller av annat skäl hänvisar till i den löpande texten. Källor ska anges så noggrant att läsaren ska kunna kontrollera dem, om de finns tillgängliga via bibliotek eller på Internet. Det förekommer även att muntliga källor och annan korrespondens inkluderas i källförteckningen, men det är ovanligt i tekniska rapporter.
Använd vederhäftiga förstahandskällor som t.ex. publikationer som är vetenskapligt granskande och officiella standarder. Undvik indirekta källor (t.ex. wikipedia, populär-vetenskapliga referat, privata hemsidor och studentuppsatser). Var källkritisk, särskilt mot produktpresentationer från företag.
SKRIVRÅD FÖR AKADEMISKA RAPPORTER - enbart med som möjliga råd och stöd